Guide: Så kan du låna pengar till ett dragspel

Ett dragspel av bra kvalitet kostar mellan cirka 5 000 och 120 000 kronor. Men då det är få förunnat att köpa ett dragspel kontant, pratar vi i denna artikel om hur du lånar till ett dragspel, samt vilken lånetyp som passar bäst beroende på vad dragspelet kostar. 

Så kan du låna till ett dragspel

  1. Snabblån, med en ränta på cirka 35 procent.
  2. Privatlån, med en ränta på cirka 7,5 procent.
  3. Höj ditt bolån, med en ränta på cirka 2 procent.

Nedan pratar vi mer om de lånetyper som precis nämnts i större detalj. 

Tips: Ta en kurs och lär dig något nytt – det är spännande och lärorikt!

1. Att ta ett snabblån (ca. 35 % ränta)

Ett snabblån har som namnet antyder en snabb utbetalningstid, men årsräntan är hög. Om du behöver pengar samma dag för att kunna köpa ett dragspel för fyndpris på någon rea eller på Blocket.se, då kan ett snabblån vara en bra idé. Ett snabblån kan även vara en bra lösning om du har betalningsanmärkningar, då de långivare som beviljar snabblån ofta accepterar det. Det är alltså i regel inga hinder att låna pengar trots befintliga skulder om du väljer att ta ett SMS-lån. 

2. Att ta ett privatlån (ca. 7,5 % ränta)

Ett privatlån har vanligtvis en utbetalningstid på cirka 5 bankdagar, vilket är mer än snitt-utbetalningstiden för ett snabblån som ligger på cirka en dag. Den ränta du betalar är dock betydligt lägre när du tar ett privatlån jämfört med ett snabbt lån. Ett privatlån ska därför ses som ett perfekt alternativ för alla som vill låna till ett dragspel, och inte har bråttom med finansieringen.

3. Att höja sitt bolån (ca. 2 % ränta)

Om du finansierar ditt dragspel genom att höja ditt bolån får du en låg ränta, men frågan är om det är värt besväret?

För det första måste du boka in ett möte med en banktjänsteman, och för det andra kan du bli tvungen att amortera mer aggressivt på din bostad enligt de regler som gäller för amortering i Sverige. Läs gärna mer om det amorteringskrav som alla måste förhålla sig till på Regeringen.se

Tänk på att jämföra lån online

Även om du tycker det är kul att småprata med personalen hos din lokala bank, betyder inte det att de ger dig det bästa lånet. Som ett komplement till att ansöka om ett lån hos en vanlig bank, är det en bra idé att jämföra låneerbjudanden online hos en låneportal. 

Det är alltid gratis att jämföra låneerbjudanden online, och då alla långivare delar på en kreditupplysning försämras inte din kreditvärdighet nämnvärt. 

Vilket lån till vilket dragspel?

  • Du ska köpa ett dragspel för 10 000 kronor i en butik. Vi rekommenderar i detta fall ett privatlån, om det inte är en blixtrea för då är ett snabblån försvarbart.
  • Du hittar ett billigt dragspel på nätet, och måste ha pengar direkt. Vi rekommenderar i detta fall ett snabblån, men bara om du vet att du kan betala tillbaka lånet omgående. 
  • Du ska köpa ett dragspel som kostar över 250 000 kronor. Vi rekommenderar i detta fall att du undersöker om du kan höja ditt bolån, då lånekostnaderna för ett dragspel i denna prisklass kan bli stora. Notera att du även kan ta ett privatlån, då du kan låna uppemot 600 000 kronor med den låneformen om du har en god ekonomi.

Lägg märke till att detta bara är tips, så det är alltid du som bestämmer hur du vill bära dig åt för att låna till ditt dragspel. Utöver de tips som redan nämnts kan det vara en god idé att låna pengar av vänner och/eller familj, i stället för att låna pengar av en långivare.