Stala Bygdegård Orust

Konsert med Bröderna Lindqvist och Lars Karlsson


Stala Bygdegård onsdag 24 maj kl.19.30 2006

Göte Beldt och Folke Lindqvist i samspråk. Lars Karlsson, Örjan och Folke släpper loss. Stala Bygdegård var fullsatt av en dragspelsälskande publik. Folke berättade att det var första gången Lindqvistarna spelade i just denna bygdegården. Lite märkligt då de spelat i så gott som varenda tänkbar plats runtom i Sverige. Folkes fritidssysselsättning är att på en stor väggkarta märka ut alla platser som den ursprungliga orkestern Lindqvistarna spelade på. Med en annan färg märker han ut platser där han spelat med Trio Mè Bumba och ytterligare en färg med de nuvarande Lindqvistarna Folke, Örjan och Anders Nilsson.


Konserten var mycket lyckad med en blandad repertoar som växlades av Lars Karlsson och Lindqvistarna.


Bra att ha hyggliga kompisar.

Göte Beldt som jag lärt känna lite mera under de senare åren är en mycket sympatisk och social person. Då han vet om att jag själv får svår värk av bilkörning och helst håller mig till korta sträckor erbjuder han mig då och då att åka med honom till olika evangemang. Även vid detta tillfälle ringde han om Stala. Göte kom och hämtade mig och hade med våran kompis Erik Benjaminsson samt Anders Nilsson som spelar med Lindqvistarna numera. Jag hade alldrig träffat honom tidigare så det var en trevlig resa upp till Orust. Anders berättade att han kom direkt från Danmark där han häntat sitt nya Beltrami C16/Artist Cassoto Gold. Det var första gången han spelade på det i Stala Bygdegård. Anders t.om. lät mig spela en låt på det nya instrumentet.En upplevelse att hålla nära 100.000 i händerna och höra tonerna strömma ur spelet. Det behövs nog lite mera tid för att förstå vad man spelat på men att det var kraftfull ton och lättspelat det var inget tvivel på.


Göte Beldt

Göte är känd dragspelsprofil och fick en alldeles speciell vänskap med Lindqvistarna efter en sällsam historia. Lindqvistarna turnerade tillsammans med Bosse Larsson, Trio Mè Bumba och Göingeflickorna från Kiruna till Trelleborg. En morgon då de var i Göteborg fann de till sin förfäran att det varit inbrott i bilen och två dragspel var borta. Den gode vännen, och pensionerade marinofficeren Göte Beldt fick reda på stölden och beslöt att ta lagen i egna händer för att skaffa tillbaka dragspelen. -Han satte upp en massa lappar i området där stölden skedde. Personer som visste eller sett något uppmanades de att ringa annonymt till ett 070 nummer. Det dröjde inte länge innan en man ringde och förklarade att han hade instrumenten, men att det kostade pengar om han ville ha dem tillbaka. Folke och Göte gjorde upp om ett pris de var villiga att betala och en mötesplats bestämmdes på Västra Frölundas kyrkogård. Innan Göte hann fram ringde telefonen och en röst sade att dragspelen fanns söderut och en ny plats bestämdes. En bit söderut stannade han vid vägkanten och två män hoppade in i bilen och färden fortsatte. -Nu ändrades resmålet igen till ett tredje ställe.- Färden slutade på en ödslig plats i Göteborgs utkant.


Överlämnandet.

Dragspelen bytte ägare mot ett kuvert med pengar.- Göte frågade om de inte skulle kontrollräkna pengarna men de tyckte att Göte såg så ärlig ut att det inte behövdes och så var affären i hamn.


En tid efteråt fick Folke kompensation från oväntat håll för utgiften i Göteborg. Gudrun, Folkes hustru brukade spela på tipsbingo och en tid efteråt när han köpte en lott till henne köpte han även en till sig själv. Och tro det eller ej, så vann inte Folke på sin, och de fick flyga till Stockholm, åka limousine och bo på hotell samt spela tipsbingo i TV. Där vann han 25.000 som blev lite till plåster på såren efter dragspelsstölden.

Delar av denna text är hämtad från HJ 44/02 och från Götes egen berättelse

Anders Nilsson

ÖstersundAnders, Lars & Örjan


Glada spelemän

Göte, Erik & Anders


Göte Beldt

Lindome

Anders, Örjan & Folke

Webbansvarig Jan-Erik "Janne" Friberg